Pelkään, että koirani menee rikki!

Kuulen usein vastaanotollani omistajan huolestuttavan kommentin ”pelkään koirani menevä rikki!” Se onkin tosiaan pelottava ajatus, jos näin olisi oikeasti. Mutta voiko koira mennä oikeasti ”rikki” ja mitähän se mahtaa tarkoittaa? Sana ”rikki” voi tarkoittaa montaa eri asiaa. Kun koira menee rikki niin silloin siltä voi murtua luu, lihas voi venähtää tai revetä. Myös ”ristari” eli polven ristiside voi mennä poikki.

Monet meistä harrastavat koirien kanssa erilaisia lajeja, joista yksi yleisimmistä on agility. Siinä koira kiertää kovaa vauhtia rataa ja suorittaa erilaisia esteitä mennessään. Lajissa voi sattua myös vahinkoja, kun koira kaatuu tai putoaa esteen päältä tai juoksee sitä päin. ”Urheilija ei tervettä päivää näe” – sanotaan. Aina kun tehdään jotakin ja vauhti sekä innostus on kova, voi satua jotakin. Ylivoimaisesti eniten nämä vammat ovat lieviä lihasten venähdyksiä, joiden olemassaoloa on toisinaan vaikea tunnistaa.

Lihasten venähdykset paranevat vamman vakavuudesta riippuen keskimäärin 1-8 viikossa. Tuosta ajasta koira saattaa ontua tai olla ontumatta niin ikään riippuen vamman vakavuudesta. Yhtä kaikki venähdykset paranevat jossakin ajassa koiran omien paranemismekanismien avulla. Tämä on siis positiivinen uutinen, koiran ja ihmisen lihasvammat paranevat ajan kanssa. Oleellista ja tärkeää kuntoutumisen kannalta on se miten koiran kanssa toimitaan paranemisen aikana.

Aluksi paikallaan on lepoa ja hihnalenkkiä jonkin aikaa, josta niin nopeasti kuin mahdollista tulisi edetä kohti koiran normaalia liikkumisrytmiä. On hyvä muistaa, että koira ei ole ”rikki” lopun elämäänsä, jos se on joskus vammauttanut itsensä. Liikkuminen on osa paranemisprosessia ja siitä ei kannata tinkiä. Liikkuminen tulisi räätälöidä jokaisen koiran kohdalle sopivaksi sen mukaan miten koira on tottunut liikkumaan. Tärkeää on lisätä kuormitusta asteittain kohti normaalia liikkumisen määrää.

Koira ei mene helposti ”rikki”, vaan se kestää paljon vaaralliseltä näyttäviä tilanteita. Tai en tiedä onko koiran kaatuminen kovassa vauhdissa aina edes vahinko, se on enemmäkin koiran elämää. Älä siis pelästy, kun koirasi kaatuu tai törmää toiseen koiraan tai puuhun. Sellaisen jälkeen koira kannattaa tutkituttaa eläinlääkärissä ja toimia sieltä saatujen ohjeiden mukaan. Alkutoimenpiteiden ja tarvittavan ajan kuluttua koira kannattaa kiikuttaa esimerkiksi osteopaatille, joka tutkii ja hoitaa vamman seurauksena usein tulevia kompensaatiojännityksiä koiran kehosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *